Nie jesteś zalogowany

miguelm75

Początkujący

• "miguelm75" rozpoczął ten wątek

Wpisy: 2

Data rejestracji: Mar 16th 2010

• Send private message

1

Tuesday, March 30th 2010, 1:15pm

wymiana płyty głównej

drodzy forumowicze, mam pytanie sprzętowe.

mianowicie posiadam nieco stary komputer (5 lat), który póki co służy nieźle, aczkolwiek myślę nad wymianą płyty głównej. aktualnie posiadam taką i zastanawiam się nad wymianą na taką. oczywiście zdaję sobie sprawę, że musiałbym dokupić pamięć DDR2 i jakąś przejściówkę do podłączenia dwóch urządzeń ATA (na SATA albo PCI). opcjonalnie myślę nad wymianą karty graficznej (aktualna to ATI Radeon 9600), ale to później.

pytanie jest takie: czy odczuję poprawę szybkości i wydajności działania komputera?

Custom

Redakcja

Wpisy: 44

Data rejestracji: Mar 9th 2010

• Send private message

2

Tuesday, March 30th 2010, 5:13pm

Tak, szczególnie po instalacji pamięci ram DDR2.

priard

Pomocnik Naczelnego

Wpisy: 23

Data rejestracji: Apr 4th 2010

• Send private message

3

Sunday, April 4th 2010, 3:48pm

drodzy forumowicze, mam pytanie sprzętowe.

mianowicie posiadam nieco stary komputer (5 lat), który póki co służy nieźle, aczkolwiek myślę nad wymianą płyty głównej. aktualnie posiadam taką i zastanawiam się nad wymianą na taką. oczywiście zdaję sobie sprawę, że musiałbym dokupić pamięć DDR2 i jakąś przejściówkę do podłączenia dwóch urządzeń ATA (na SATA albo PCI). opcjonalnie myślę nad wymianą karty graficznej (aktualna to ATI Radeon 9600), ale to później.

pytanie jest takie: czy odczuję poprawę szybkości i wydajności działania komputera?

Witaj,
Płyta na którą chcesz wymienić posiada złącze ATA133 (1 x ATA133 IDE connector (supports 2 x IDE devices) także żadne przejściówki nie będą potrzebne, a i oczywiście jedno złącze obsługuje do 2 dysków, także bez problemu podłączysz oba. Pamiętaj, że do szybkich dysków ATA czyli takich które obsługują prędkość 100 i 133 potrzebna jest taśma 80 żyłowa, jeśli takiej nie będzie wraz z płytą warto ją dokupić (teraz widzę że ta płyta ma w zestawie odpowiedni kabel). Natomiast gorzej z twoja kartą graficzną, która jest na AGP. Płyta, którą wskazałeś nie ma slotu AGP więc trzeba będzie wymienić kartę na dostosowaną do PCIE (- 1 x PCI Express x16 slot).

Co do pamięci, to - jak słusznie zauważył mój przedmówca - wydajność się poprawi, to jest pewne. Przypominam tylko, że żeby móc wykorzystać jej potencjał dobrze jest dzielić docelową ilość na pół* tj. jeżeli chcesz zamontować 1GB to kup dwie kości po 512MB i zamontuj je zamiennie (pokazują to kolory slotów) czyli 1-3 i 2-4 w twoim wypadku.

*oczywiście to też zależy od planowanej ilości np. 2 GB można wsadzić we wszystkie sloty po 512MB każdy albo po 1GB i zająć tylko dwa sloty.

jeszcze jedna kwestia na którą zwróciłem uwagę to podłączenie zasilania płyty i tu:
- twoja płyta: 20 pin ATX power connector, 4 pin +12V ATX power connector
-płyta którą chcesz nabyć: 24 pin ATX power connector, 8 pin 12V power connector

płyta nie ma dołączonych odpowiednich przejściówek, pewnie nawet lepiej bo to wymusza kupno mocniejszego zasilacza, a twój aktualny nie jest pewnie za mocny. To jest również istotne, płyta i nowa karta graficzna ma większe zapotrzebowanie na energie, zbyt słaby zasilacz doprowadzi do jego nadmiernego obciążenia, a to w rezultacie może prowadzić do uszkodzenia i np. spalenia części urządzeń.

Muszę się wytłumaczyć, mam tendencję do dosyć łopatologicznego tłumaczenia i przypominania wielu rzeczy. Nie chce tu nikogo urazić, a już na pewno nie dumy i wiedzy tego człowieka, po prostu nie znam osoby, której odpowiadam po drugie nie wiadomo kto czyta. Także proszę się nie denerwować moją troską jest jedynie w miarę możliwości wyczerpać temat i zwyczajnie rzeczowo "pomóc".

Pozdrawiam :whistling:

Ten wpis był edytowany 1 razy, a ostatnią edycję wykonał użytkownik "priard" (Apr 4th 2010, 4:12pm)

miguelm75

Początkujący

• "miguelm75" rozpoczął ten wątek

Wpisy: 2

Data rejestracji: Mar 16th 2010

• Send private message

4

Wednesday, April 7th 2010, 6:04pm

Re:

bardzo serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, właśnie takiej oczekiwałem, bo "sprzętowo" jestem cienki. oczywiście nie gniewam się za łopatologiczne wytłumaczenie, a nawet jestem wdzięczny :).

czyli widzę, że będę musiał oprócz karty graficznej i pamięci kupić jeszcze zasilacz :huh:. czy jest to konieczne? nie wystarczyłaby przejściówka? sprawdzę na stronie (nie pamiętam adresu), czy aktualny zasilacz uciągnie wszystko. bo nie ukrywam, że wolałbym wydać jak najmniej. oczywiście jeśli trzeba, to liczę na pomoc przy wyborze odpowiedniego.