drodzy forumowicze, mam pytanie sprzętowe.
mianowicie posiadam nieco stary komputer (5 lat), który póki co służy nieźle, aczkolwiek myślę nad wymianą płyty głównej. aktualnie posiadam
taką i zastanawiam się nad wymianą na
taką. oczywiście zdaję sobie sprawę, że musiałbym dokupić pamięć DDR2 i jakąś przejściówkę do podłączenia dwóch urządzeń ATA (na SATA albo PCI). opcjonalnie myślę nad wymianą karty graficznej (aktualna to ATI Radeon 9600), ale to później.
pytanie jest takie: czy odczuję poprawę szybkości i wydajności działania komputera?
Witaj,
Płyta na którą chcesz wymienić posiada złącze
ATA133 (1 x ATA133 IDE connector (supports 2 x IDE devices) także żadne przejściówki nie będą potrzebne, a i oczywiście jedno złącze obsługuje do 2 dysków, także bez problemu podłączysz oba. Pamiętaj, że do szybkich dysków ATA czyli takich które obsługują prędkość 100 i 133 potrzebna jest taśma 80 żyłowa, jeśli takiej nie będzie wraz z płytą warto ją dokupić (teraz widzę że ta płyta ma w zestawie odpowiedni kabel). Natomiast gorzej z twoja kartą graficzną, która jest na AGP.
Płyta, którą wskazałeś nie ma slotu AGP więc trzeba będzie wymienić kartę na dostosowaną do
PCIE (- 1 x PCI Express x16 slot).
Co do pamięci, to - jak słusznie zauważył mój przedmówca - wydajność się poprawi, to jest pewne. Przypominam tylko, że żeby móc wykorzystać jej potencjał dobrze jest dzielić docelową ilość na pół* tj. jeżeli chcesz zamontować 1GB to kup dwie kości po 512MB i zamontuj je zamiennie (pokazują to kolory slotów) czyli 1-3 i 2-4 w twoim wypadku.
*oczywiście to też zależy od planowanej ilości np. 2 GB można wsadzić we wszystkie sloty po 512MB każdy albo po 1GB i zająć tylko dwa sloty.
jeszcze jedna kwestia na którą zwróciłem uwagę to
podłączenie zasilania płyty i tu:
- twoja płyta:
20 pin ATX power connector, 4 pin +12V ATX power connector
-płyta którą chcesz nabyć:
24 pin ATX power connector, 8 pin 12V power connector
płyta nie ma dołączonych odpowiednich przejściówek, pewnie nawet lepiej bo to wymusza kupno mocniejszego zasilacza, a twój aktualny nie jest pewnie za mocny. To jest również istotne, płyta i nowa karta graficzna ma większe zapotrzebowanie na energie, zbyt słaby zasilacz doprowadzi do jego nadmiernego obciążenia, a to w rezultacie może prowadzić do uszkodzenia i np. spalenia części urządzeń.
Muszę się wytłumaczyć, mam tendencję do dosyć łopatologicznego tłumaczenia i przypominania wielu rzeczy. Nie chce tu nikogo urazić, a już na pewno nie dumy i wiedzy tego człowieka, po prostu nie znam osoby, której odpowiadam po drugie nie wiadomo kto czyta. Także proszę się nie denerwować moją troską jest jedynie w miarę możliwości wyczerpać temat i zwyczajnie rzeczowo "pomóc".
Pozdrawiam